Wat is osteopathie

Osteopathie is een holistische benadering die uit gaat van de gedachte dat het lichaam een eenheid is. Het geheel wordt bekeken, onderzocht en behandeld. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen.

Is het verstoord geraakt bijvoorbeeld door een val, stress, te eenzijdige belasting of een ziekte dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een verstoring in bijvoorbeeld de darmen kan weer een verstoring veroorzaken in de lendenen(lage rug), die weer in verbinding staat met de knie. Zo staat alles met elkaar in verbinding.

Bewegingsverlies van weefsels, gewrichten en organen hebben een nadelige invloed op de vitaliteit en daarmee op de gezondheid. Als osteopaat ben ik opgeleid om bewegingsverlies van organen en gewrichten op te sporen en door middel van speciale technieken weer mobiel te maken waardoor het zelfregulerend systeem van het lichaam weer optimaal werkt.
De osteopathie werkt in de volgende drie deelgebieden:

  1. Het bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels)
  2. organen en bloedvaten
  3. Het cranio-sacrale systeem (De schedelbeenderen, hersenvliezen, ruggengraat, heiligbeen)

Deze drie gebieden staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Ik ga op zoek naar de verstoringen binnen deze systemen.